Kérdésed van? Hívj minket! +36309125228
Vagy írj nekünk a cs@bladesport.eu email címre!

Cikkek

Rossz szokások edzés után

Blade Sport
2021.04.21 12:52
Rossz szokások edzés után

Egy egészséges életmód kialakításában nagy szerepet játszanak a szokások.
Gyakran csak arra gondolunk, hogy milyen ételeket együnk edzés előtt vagy, hogy milyen edzés előtti táplálékkiegészítőt használjunk de azt már gyakran elhanyagoljuk hogy mit is kellene edzés után csinálnunk. Legfontosabb edzés utáni tényező, hogy biztosítsd a tested megfelelő regenerálódását, mivel a pihenés minősége és mennyisége nagy hatással lesz, befolyásolni fogja a következő edzésen nyújtott teljesítményed.

Gyakori edzés utáni hibák:

- EDZÉS UTÁNI KARDIÓZÁS

Tisztázzuk, hogy a kardiózás (anaerob munka) nem rossz dolog. Erősíti a szívet és az érrendszert, segít a súlyzós gyakorlatok közötti regenerációban.

Akkor szokott gond lenni mikor egy erősítő edzés után, valaki elmegy egy hosszú futásra, vagy biciklizésre, vagy egyéb más kardióedzésre, mert így a testednek több időbe fog telni a regenerálódás, nagyobb az izomleépülés (katabolizmus) esélye. 20-30 perc kardiózással nincs gond súlyzós edzést követően, sőt még segít is a gyorsabb regenerációban. A legcélszerűbb megoldás az ha elkülöníted a kardió edzést a súlyzós edzésektől, a kardió jellegű edzéseket helyezd át a pihenő napjaidra! 

- TÚL SOKAT VÁRSZ AZ EVÉSRE

Az ételek időzítése szintén egy gyakorlatnak tekinthető, melyet a világ legjobb sportolói alkalmaznak. Azt csinálják, hogy bizonyos ételeket bizonyos időpontokban esznek így fokozhatják a regenerálódásukat vagy növelhetik az edzésen való teljesítményüket

Edzés után az izmaidnak aminosavakra van szüksége,  ha ezeket megkapja akkor gyorsabban regenerálódhat. Ha túl sokat vársz az edzés utáni evéssel akkor lassúl a tested regenerálódása és izomnövekedése. Az, hogy edzés után milyen hamar kell étkezned attól függ, hogy mikor ettél előtte. Minél több ideje ettél legutóbb annál hamarabb be kell vinned a  kellő tápanyagokat. Próbáld a megfelelő tápanyagokat az edzést követő első órában bevinni a szervezetedbe.

- A GYORSAN FELSZÍVÓDÓ SZÉNHIDRÁTOK KERÜLÉSE

Az előző pontból kiindulva a szénhidrátok az edzés utáni regenerálódás legfontosabb makrotápanyagai. Általában ezeket elhanyagolják, mert kevés bennük a rost és a mikrotápanyag, de az izmaidnak edzést követően cukorra és energiára van szüksége, ezért kiemelten fontos ekkor gyors felszívódású CH-t fogyasztani.

- NINCS EDZÉS UTÁNI PIHENÉS

Edzés után ne egyből a zuhanyzóba és a kocsidhoz vedd az irányt!  Pihenj le egy kicsit és nyújtsd le az izmaidat. Így le tudod nyugtatni az idegrendszered és lenyújthatod a hosszú ideig igénybe vett izmaidat, fontos tehát a súlyzós munka utáni teljes testes nyújtás (stretching).

- KEVÉS FEHÉRJE FOGYASZTÁS

Ezt már említettük, de az edzés utáni tápanyagpótlás nagyon fontos és a fehérjének is kiemelt szerepet kell tulajdonítani. Minél gyorsabb felszívódású fehérjét használsz annál gyorsabban fog a szervezetbe kerülni és feltölteni a kiürült készleteidet.

- TÚL SOK ZSÍR FOGYASZTÁS

A zsírok egyáltalán nem rosszak, sőt hasznosak számodra és a testednek szüksége is van rájuk. A gond csak a túl nagy mennyiségű fogyasztásával van mert ezek magas kalóriatartalmúak és lassítják az emésztést. Ezért ne fogyassz túl sok zsírt az edzéseid után, mert ha túlzásba viszed elnyújtja a fehérjék és szénhidrátok felszívódását a szervezetedben.

- TÚL KEVÉS ALVÁS

4 fő építőeleme van az egészséges életmódnak ezek pedig az étrend, az edzés a pihenés és az alvás. Ha valamelyiket elhanyagolod az rányomja a bélyegét a fejlődésedre. Alvás közben regenerálódsz a legnagyobb mértékben. Megfelelő mennyiségi alvás nélkül a tested fáradtabb lesz, rossz lesz a közérzeted és elveszted a motivációdat is. Nagyjából minden edzésen és konyhában töltött kemény munkád a semmiért volt ha nem alszol eleget.

- ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK HANYAGOLÁSA

Mint azt mondtuk a legfontosabb 4 tényező az étrend , edzés, pihenés és az alvás.  Van még itt egy tényező amikről szintén nem szabad megfeledkezni, ezek pedig a táplálékkiegészítők. Persze itt most nem azt mondjuk, hogy ezek nélkül egy edzés kivitelezhetetlen lenne. Nem nem erről van szó! Viszont hatalmas plusz lendületet adnak mozgás közben, valamint megkönnyítik az edzés utáni regenerációt. Nem utolsó sorban a táplálékiegészítőknek, legfőképp a tejsavófehérjéknek gyors felszívódásuk kiemelt szerepet lehet tulajdonítani. Sportolást követően elfogyasztott fehérje shake 2 perc! alatt a véráramban van és tápanyaggal látja el a megfáradt és kimerült izmaidat. Gyorsan felszívódó szénhidrátként a BLADE UPLOAD-ot ajánlanánk,  vagy ha fehérjére vágysz akkor pedig ízlés szerint válassz a BLADE WHEYBLADE ISOLATEBLADE ISO RICE (vegán) termékeink közül. Azonban ha a legtökéletesebb eredmény eléréséhez ne felejtsd el az esszenciális aminosvakat a BLADE BCAA + Gluta Direct Zero személyében.