Kérdésed van? Hívj minket! +36309125228
Vagy írj nekünk a cs@bladesport.eu email címre!

Cikkek

Időszakos böjt

Blade Sport
2021.05.17 12:52
Időszakos böjt

Cikkünk egy étrendstílusról szól amit az ősi törzsek gyakoroltak. Az ő idejükben még nem  jutott ennyi élelem egy emberre. Nekik az étel egy kiváltság volt, ezért az étrendjüket egy úgy alakították ki , hogy egy nem megfelelő ellátás esetén is működjön.

Az őseink vadásztak az állatokra , hogy húshoz jussanak és gyűjtögették a földből növő ehető növényeket, magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket. Egy aktív életmódot folytattak melyhez rengeteg energia kellett. A teóriák szerint a testük hozzászokott ehhez a kevés étellel és nagy energiaigénnyel járó élethez. Azok maradhattak tehát életben, akinek úgymond takarékosak voltak a génjeik.

Az azóta eltelt évezredek alatt a genetikai állományunk nem sokat változott a felmenőinkéhez képest. Ez azt jelenti, hogy a testünk képes megfelelően működni akkor is ha edzés mellett időszakos böjtöt folytatunk. Sajnos ez azt is hozza magával, hogy ezek a gének lehetnek a felelősek a mai nagyarányú cukorbetegért és elhízott emberért.  Manapság szinte alig mozgunk valamit az őseinkhez képest és sokkal több élelem áll a rendelkezésünkre és ez nem kompatibilis a génjeinkkel.

Az időszakos böjt ezen feltevést próbálja kihasználni.  Azt takarja, hogy a nap folyamán csak kevés időben eszel, a többin úgymond éhezel, vagy böjtölsz. Néhányan azt preferálják, ha 8 órát kapnak az evésre és 16 órában böjtölnek. Mások azt, ha még kisebb idő jut az étkezésekre, például 4 óra és 20 órát böjttel töltenek.

Az időszakos böjtölés előnyeit és hátrányait már kutatják egy ideje. Eddig az az álláspont, hogy az időszakos böjtölés és korlátozott kalóriabevitel növeli az átlagéletkort a rágcsálóknál.  A legnagyobb átlagéletkorral rendelkező közösségek is kalóriacsökkentett étrendet követnek és aktív életstílusuk van.

Ezekkel ellentétben egy tipikus mai étrend rengeteg gyorsétteremben (gyorséttermi nagyláncok, kifőzdék) készített ételből állnak, ami tele van kalóriával, de kevés a tápértéke. Ezen ételek fogyasztása, a kevésbé aktív életstílus követőknél elhízáshoz vezet.

Az időszakos böjtölés csak egy kicsi időszakot hagy az ételek bevitelére. Most azt mondhatnák , hogy aki nem követi nyomon a kalóriabevitelét annak ez sem hatásos. De a kevesebb rendelkezésre álló idő csökkentheti a kalóriabevitelüket. A csökkentett kalóriabevitelükkel kalóriadeficitet érhetnek el és elkezdhetnek fogyni.

 

Az időszakos böjtölésnek rengeteg változatát lehet végezni. Lentebb megtalálsz néhányat a legnépszerűbb módozataiból, 3000 kalóriával megcsinálva, hogy könnyebben szemléltethessük.

Normál étrend

Étkezés

Idő

Kalória

böjt

00:00

0

böjt

3:00

0

első étkezés

6:00

500

második étkezés

9:00

500

harmadik étkezés

12:00

500

Negyedik étkezés

15:00

500

Ötödik étkezés

18:00

500

Hatodik étkezés

21:00

500

 

20/4 időszakos böjt

étkezés

időpont

kalória

böjt

4:00

0

böjt

8:00

0

böjt

14:00

0

első étkezés

16:00

1500

második étkezés

20:00

1500

böjt

24:00

0

 

16/8 –ez a leggyakoribb

Étkezés

Időpont

Kalória

böjt

4:00

0

böjt

8:00

0

böjt

14:00

0

első étkezés

16:00

1000

második étkezés

20:00

1000

harmadik étkezés

24:00

1000

Ez az étrendstílus azok számára a legjobb, akik olyasmi életet élnek mint az őseink.  Elfoglalt, aktív életük van ahol nem sok idő jut az étkezésekre.

Segítségével jóval nagyobb adagokhoz juthatsz, de betarthatod a kalóriabeviteled. Ezért azok számára is kiváló akik nagy mennyiségű ételt preferálnak az étkezéseik során.

Segíthet a cukorbetegeken és túlsúlyosokon az evésre rendelkezésre álló idő korlátozásával. Lehet, hogy valaki a rendelkezésre álló idő elején direkt sokat eszik, hogy növelje a bevitelét, de az túlságosan tele lesz, hogy többet egyen.

Több kutatás is kimutatta, hogy növeli a növekedési hormonok keringetését a szervezetben, ezért jó lehet olyanoknak is akik ennek a hiányával küzdenek.