Kérdésed van? Hívj minket! +36309125228
Vagy írj nekünk a cs@bladesport.eu email címre!

Cikkek

Edzés előtti táplálkozás

Blade Sport
2022.07.06 08:26
Edzés előtti táplálkozás

Edzés előtti étkezés:

Sok ember elhanyagolja az edzés előtti étkezést és annak fontosságát. Sokan úgy gondolják, hogy az edzés előtti étkezésnek nincs kifejezetten nagy szerepe. Ez azonban téves elgondolás.

Az edzés előtti étkezés kihagyása növeli a sérülések bekövetkezésének kockázatát. Ha eszel edzés előtt akkor minimalizálni tudod ennek kialakulását, ráadásként a teljesítményed is drasztikusan növekedni fog.

A szénhidrát fontossága

A szénhidrát a szervezet fő energiaszolgáltató makrotápanyaga, így kijelenthető, hogy szénhidrát = energia. Amikor edzünk akkor a szervezet az izomban található glikogént használja fel energiaforrásként, vagyis a testben található glükózt. Nagyon fontos tehát a rendszeres szénhidrát fogyasztás hiszen ha az intenzív edzések következtében kiürülnek a glikogénraktárak akkor ezzel egyidejűleg a teljesítmény is romlani fog. A glikogént az emberi szervezet az izmokban tárolja, viszont a májban is megtalálhatóak, ahol elsődleges szerepük a vércukorszint egyensúlyban tartása. A szénhidrátbevitel ily módon támogatja a teljesítményt és segíti az izomtömeg regenerálódását is.

Fehérje

Amikor elkezdünk edzeni akkor terhelésnek tesszük ki az izmainkat, melyek ennek okán károsodhatnak. Hogy megvédjük és regeneráljuk a sérült izomszövetet, fehérjét kell fogyasztanunk melyek a szervezetben aminosavakká alakulnak. Több kutatás is kimutatta, hogy az edzés előtti fehérjebevitel javítja a fehérjeszintézist és anabolikus reakciókat indítanak meg, melyek serkentik az izomnövekedést.

Zsírok

A zsírok magas kalóriatartalmú makrotápanyagok azonban edzés előtt pozitív hatással lehetnek a teljesítményre. A zsírok lassítják az emésztést így fenntartják az optimális glükóz-és inzulinszintet a szervezetben, megakadályozva a vércukorszint ingadozását.

 

Az időzítés kulcsfontosságú

Ha maximalizálni szeretnéd a teljesítményed akkor célszerű lenne 2-3 órával edzés előtt olyan ételt fogyasztani, mely mind a három makrotápanyagot (szénhidrát, fehérje, zsír) egyaránt tartalmazza.

Ha közvetlenül edzés előtt eszel, akkor válassz könnyen emészthető, gyors felszívódású szénhidrátforrásokat, mint pl. a gyümölcsök, teljes kiőrlésű termékek, rizs, tészta stb.

Abban az esetben ha végképp nem tudtál enni edzés előtt akkor használj edzés előtti (pre-workout) készítményeket melyek segítenek a koncentrációban, késleltetik a tejsav termelődését és fokozzák a fájdalomtűrő küszöbödet.

Kiváló választás lehet a BLADE PRO SERIES PRE-WORKOUT termékünk, ami a magas citrullin-malát és béta-alanin tartalmának köszönhetően optimális segítség lesz az edzés alatt, ráadásként még hozzáadott kreatint is tartalmaz tehát ezzel semmiképp nem nyúlhatsz mellé.

A terméket keresd webshop felületünkön: www.bladesport.hu