Kérdésed van? Hívj minket! +36309125228
Vagy írj nekünk a cs@bladesport.eu email címre!

Cikkek

Hogyan égess egyszerűen több kalóriát

Blade Sport
2021.04.29 12:52
Hogyan égess egyszerűen több kalóriát

A fogyókúra sok ember számára egy nehezen érthető téma. Ez általában azért van, mert rengeteg egymással ellentétes információ található meg a témával kapcsolatban. Van aki azt állítja, hogy "különleges" diétára van rá szükség (ezek a "különleges" diéták gyakran extrém módon szabnak határt a kalóriabevitelnek és egész ételcsoportokat hanyagolnak el emiatt). Van aki pedig "különleges" edzésekkel bolondítja az embert ami kockás hasat eredményez napi 10 perc edzéssel.

A valóságban egyik módszer sem fog tartós fogyáshoz vezetni, csak összezavarnak és felborítják a bioritmusodat. Ezért is írjuk ezt a kis cikket.

Először is nézzük át hogyan dolgozza fel a tested a bevitt kalóriát. A tested 4 módon éget zsírt.

 

#1 Az alapanyagcsere (BMR)

Ez teszi ki a legnagyobb részét a teljes napi energiafelhasználásodnak (TDEE). Ez az a kalóriamennyiség amit a tested teljes nyugalmi állapotban felhasznál. Ez a szám függ a nemed, korod, magasságod és súlyod alapján változhat.

 

#2 A felvett tápanyag szervezetre való hatása (TEF)

Ez az a kalóriamennyiség amit a szervezeted az ételek feldolgozására felhasznál és átalakítja azokat zsírsavakká, cukorrá és aminovasavakká, majd ezt a szervezeted felhasználja arra, hogy energiához jusson és regenerálhassa magát.

Az étrended összetevőitől függ, hogy a tested mennyi kalóriát éget el a feldolgozásukra. A fehérjéket dolgozza fel a legnehezebben a szervezeted, őket a szénhidrátok majd a zsírok követik. Ez a folyamat nagyjából 10 %-át teszi ki a napi energiafelhasználásodnak.

 

#3 Energia felhasználása sportmozgás közben (EAT)

Ez a szám napról napra, egyéntől, a súlyától, mozgásformától és annak hosszától és intenzitásától függően változhat.

 

#4 Energia felhasználás sporttevékenységen kívül (NEAT)

Az összes napi energiafelhasználásod utolsó eleme. Ez azon tevékenységeket írja le, amiket nem lehet edzésnek nevezni. Ilyen például a házon belüli gyaloglás, pislogás vagy a csettintgetés.  

Sokan kérdezhetik, hogy miért számít ez a szám? Több kutatás is kimutatta, hogy akár 2000 kalóriát is elégetünk ilyen formában. Nyílván ez a szám a nagyobb aktivitást igénylő munkásoknál (tanárok , kőművesek, pincérek) magasabb lesz mint az irodai dolgozóknál.

 

Az EAT és a NEAT egyensúlyba hozása

Ha fogyókúráról van szó könnyedén abba a csapdába eshet az ember azzal, hogy azt hiszi minél többet és keményebben edz annál jobb. Az edzéssel kalóriát égetünk. Minél intenzívebb egy edzés annál több kalóriát égetünk el. Tehát a hosszú szuperintenzív edzésekkel nagyobb mennyiségű zsírt égethetünk el?

Ez nem teljesen igaz.

Az intenzív és hosszan tartó edzésekkel növelheted az EAT számodat, de a tested elkezdhet védekezni ezzel szemben és csökkenteni a nem edzéssel elégetett kalóriákat.

Ez alatt azt értjük, hogy olyan edzéseken melyeken a tested határait feszegeted lehet, hogy elégetsz 500 kalóriát de teljesen kimeríted magad és a nap többi részében szinte semmit sem csinálsz csak fekszel a kanapén és bámulod a tévét így a NEAT számod számottevően csökken

 

Találd meg az arany középutat. Lehet keményen edzeni végkimerülés nélkül is. De ezeknek az erősítés és kis időtartalmú magas intenzitású intervallumos edzések legyenek a középpontjában. Az edzés fennmaradó idejében pedig végezz pihenésre alkalmas gyakorlatot, mint a gyaloglás így mozgás közben is kifújhatod magadat.

A tested nem szereti ha óriási stressz alá teszed és a túl kemény diéta és a magas intenzítású hosszú edzések pont ezt csinálják vele. Ami azt jelenti, hogy ha valamelyiket is túlzásba viszed az látszani fog a mindennapjaidon.

 

Hogy égess a nem edzésen töltött idődben több kalóriát?

Itt ne arra gondolj, hogy miniedzéseket végezz a nap folyamán, mint például fekvőtámaszozni vagy felülésezni amikor tévénézés közben reklám megy. Ehelyett próbálj összességében többet mozogni egy nap. Ezt teheted úgy, hogy veszel egy kütyüt ami számlálja a lépéseid számát és naponta csinálsz 10000 lépést. Ami soknak hangzik, de még a legelfoglaltabb emberek is meg tudják csinálni. Vagy lemérheted, hogy egy nap folyamán mikor mennyi időt töltesz ülve, állva vagy mozgásban.

Miután ezt megtetted rájöhetsz arra, hogy mikor mozoghatnál egy kicsivel többet, például ahelyett, hogy üldögélsz telefonálás közben gyalogolj kicsit a szobában. Még óránként 5 perc gyaloglással is hetente 660 kalóriát égethetsz el.

Tartsd észben hogy a fogyókúrád egy több összetevős (diéta, edzés stb.) folyamat és heti szinten kövesd az alakulását, ne óráról órára. Változtass a mindennapjaidon (gyalogolj telefonálás közben) így könnyebben leadhatod a felesleges kilókat.

Azonban, hogy a kalóriaégetés még gyorsabb legyen a BLADE Blackcut, vagy a BLADE Fat Burner terméket ajánljuk neked. Ezekkel a termékekkel kiegészítve az étkezésed 100% sikereket fogsz elérni.