Kérdésed van? Hívj minket! +36309125228
Vagy írj nekünk a cs@bladesport.eu email címre!

Cikkek

Hogyan állítsd meg az izomleépülést

Blade Sport
2021.04.27 12:52
Hogyan állítsd meg az izomleépülést

Az idő múlásával sokan nem tudnak úgy edzeni, mint ahogy azt régebben tették. Így őket az izomleépülés fenyegeti. Ezt több dolog kombinációja alakíthatja ki, mint a kevesebb edzés és a nem megfelelő étkezés.

Fontos tudni, hogy mindkettőre szükség van az izomok megtartásához.

Azt mondják, hogy a nagyobb izmokat vagy használod rendesen, vagy el fogod veszíteni azokat.

De ezt az izomvesztést nagyban lelassíthatod erősítő edzéssel (akár saját súllyal is) és megfelelő mennyiségű fehérjebevitellel. Ha nincs saját edzőtermed és a saját testsúlyos edzés meg nem érdekel,  akkor felfogsz lélegezni miután megtudtad, hogy még ha a folyamatos, kemény edzést már nem tudod megoldani akkor is megtarthatod az izomtömeged a megfelelő mennyiségű fehérjebevitellel. 

Kezdjünk is bele

Hogyan szabj gátat az izmaid elvesztésének fehérje segítségével? Több kutatás is kimutatta, hogy a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel segít megőrizni az izomtömeget még akkor is ha azokat nem használod. Sőt ezek kimutatták, hogy a fehérjeporok és esszenciális aminosavak (EAA) használata is hozzájárul ezeknek a megtartásában.

Próbálj meg legalább 1-1.25 gramm fehérjét bevinni testsúlykilógrammonként ha folytatsz edzést,  ha nem.

Persze mozgás hiányában nehéz ennyi tápanyagot bevinni, hiszen napokon át tartó edzés nélküli élet, nem csak a kedvünket de az étvágyunkat is könnyen lerombolhatja. Táplálékkiegészítőkkel viszont könnyen egyszerűen és legfőképp nagyon gyorsan juthatunk hozzá megfelelő mennyiségű és mégfontosabb, minőségű fehérjéhez. Egy kupak BLADE WHEY elfogyasztása esetén máris 22 g proteinhez juthatsz hozzá, ami percek alatt a véráramban is van.

Kutatások kimutatták, hogy napi 3x16,5g esszenciális aminosav bevitellel megelőzhető a látható izomvesztés akár 28 edzés nélkül töltött napon keresztül is, egy egészséges ember számára.

Sérült sportolókkal foglalkozó kutatás ezt állítja:

"A fehérjék megfelelő használata kritikus az izmok fehérjeszintézisének stimulálásában... A napi fehérjebeviteled megtartása vagy növelése a minőségére, fajtájára és mennyiségére ügyelve... Segít az izomtömeg és erő megtartásában a sérülésből való felépülési időszakban"

Más szóval ha valamilyen oknál fogva hanyagolod az edzésedet, akkor vigyél be megfelelő mennyiségű magas minőségű fehérjét (csirke,tojás,marha,szója)

A nap folyamán egyenlően szétosztott fehérjebevitel segíthet a pozitív nitrogén egyensúly kialakításában a testedben, ezáltal segít majd megőrizni az izmaidat az olyan időkben is mikor nem tudsz edzeni.

A Leucin a lényeg!

A leucint gyakran az aminosavak királyaként emlegetik, mert ez az egyetlen táplálékkal bevitt aminosav, amely képes serkenteni az izomfehérjék szintézisét. Ezáltal lassítja az izomtömeg sorvadását. Nem csoda hát, hogy a leucint tartalmazó táplálékkiegészítőknek izomtömeg növelő hatása van.

Ehhez kapcsolódóan bátran ajánljuk figyelmedbe a BLADE BCAA 7000 2:1:1 termékünket aminek egy adag elfogyasztása esetén máris 3000 mg leucinhoz jut hozzá a szervezeted. 

Még 2 dolgot talált a kutatás fontosnak az izomvesztés megelőzésében ezek az omega-3 zsírsavak pl.: BLADE OMEGA 3 valamint a sporttörténelem egyik legtöbbet bizonyított és kutatott anyaga a kreatin ( BLADE CREATINE). 

Összegzés

Egy elkötelezett sportoló sosem hagyná ki az edzéseit kivéve, ha lesérül, megbetegszik vagy bezárt az edzőterme. De még ha nem is tudsz úgy edzeni ahogy korábban, az nem azt jelenti, hogy mindent amit eddig elértél fel kell áldoznod. Egyél megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét. néhány sajáttestsúlyos gyakorlat mint a fekvőtámasz és a guggolás is sokat segíthet az izomtömeged megőrzésében.

A tested nem "akarja" elveszteni az izmaidat de kénytelen lesz ha nem használod őket és nem táplálkozol megfelelően. Ha a lehető legkevesebb izmot szeretnéd elveszíteni a hosszú pihenőd alatt használj fehérjét és aminosavakat megtámogatva omega-3 zsírsavakkal és kreatinnal, valamint próbálj meg egy keveset edzeni.