Kérdésed van? Hívj minket! +36309125228
Vagy írj nekünk a cs@bladesport.eu email címre!

Cikkek

10 tipp az erőnövelésre

Blade Sport
2021.05.04 12:52
10 tipp az erőnövelésre

Emelj sokat, egyél sokat . Ezek a leggyakrabban adott tippek azoknak akik izmokat akarnak építeni. Persze a nagy súlyok és a sok kaja az utad elején sokat fog segíteni, de amikor már egy ideje ezt csinálod, rá fogsz jönni hogy sok más tényező is szerepet játszik az izomépítésben. Itt van néhány tipp arra hogyan növeld az erődet ezeken kívül.

ELŐSZÖR IS, FIGYELJ A TECHNIKÁDRA

Az erős szellem és elhatározottság segíteni fog a nagy súlyok megemelésében, de amikor még azoknál is nagyobb súlyokat fogsz emelni már a technikádtól is nagy mértekben fog függeni, hogy képes vagy-e rá. A legjobb súlyemelők (akik rekordokat döntenek) folytonosan elemzik a technikájukat videók és edzők segítségével.

A legkisebb technikai hiba is limitálja, a tested maximális erőkifejtését és ezzel gátolja a nagyobb súlyok megemelését. Javítsd ki ezeket a hibákat!

NEM MEGFELELŐ ÉTKEZÉS

A kemény edzés csak egy része az erő és izomépítésnek. Megfelelően is kell táplálkoznod mellette. Más szavakkal, ha nem táplálkozol megfelelően a kemény munkád nem fog megfelelő eredménnyel járni. A megfelelő táplálkozással mindent megadsz a szervezetednek, ami ahhoz kell, hogy a legtöbbet hozhasd ki belőle az edzőteremben és azon kívül is. A táplálkozásnak kritikus szerepe van a gyógyulási folyamatokban is. A gyógyulásod pedig nagy szerepet tölt majd be a következő edzésedben. Győződj meg arról, hogy megfelelő mennyiségű (testsúlykilógrammonként 2-3g) és minőségű fehérjét viszel be a szervezetedbe. Fehérjét simán hússal nehézkes bevinni a sajnos évről évre romló minőségük miatt. Ezért ajánljuk nektek a fehétjék táplálékkiegészítőben lévő fogyasztását, pl:: BLADE WHEY egy tökéletes választás lehet erre a célra.

Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt valamint rostokban gazdag ételt. Valamint győződj meg arról, hogy megfelelő mennyiségű szénhidrátot is fogyasztasz mivel az intenzívebb edzéseknél ezt használja a tested és végül vigyél be megfelelő zsírsavakat és sok vizet hogy támogasd a felépülésedet. 

GYÚRJ ERŐSEBB EMBEREKKEL

Nem elég az hogy csak nagyot akarsz emelni, ezalatt azt értjük, hogy általában az ember nagyobbat tudna emelni mint amit az edzései során mint azt teszi. Ennek az egyik legnagyobb oka a felfogás. Kerüli a fájdalmat és a megerőltetéseket, de ahhoz hogy erősebbé válj felül kell múlnod önmagadat. Ezen egy edzőtárs könnyedén segíthet. A nálad erősebbel való gyúrás kihívások elé állít, így nagyobb súlyt akarsz majd emelni nehogy lemaradj. Ha már te vagy a terem legerősebb tagja akkor keress más edzőtermet vagy embert aki erősebb nálad.

CSINÁLJ TÖBB ISMÉTLÉST

Sokan azt állítják, hogy a kevés ismétléses (1-5) gyakorlatok csak az erő növelésére jók, a magas ismétléses( 6-15) gyakorlatok csak izomnövelésre valók. Ez nem teljesen igaz. Persze ezek a leghatásosabb módozataik de nagyobb ismétléssel is juthatsz erőhöz. Tegyük fel hogy a mostani lábedzésed első gyakorlata guggolás 3 szettben 8-10 ismétléssel.

Az első héten így néz ki 10/9/8

A második héten 10/10/9

A harmadik 11/10/10

Mivel mindhárom szettben elérted a kitűzött ismétlésszámot nagyobb súlyt teszel rá tehát erősebbé váltál.

TÖRŐDJ A FELÉPÜLÉSEDDEL

Hogy erősebbé és izmosabbá válj és hogy lásd a kondiban töltött időd eredményét törődnöd kell a regenerálódásoddal a pihenés és alvás nagyban hozzájárul ahhoz hogy idővel nagyobb súlyokat tudj felemelni. A pihenés legfontosabb részei a stresszinted csökkentése, legalább 7 óra alvás és a megfelelő táplálékkiegészítők használata.

ERŐSÍTSD A LÉGZÉSEDET

Levegőt venni sokkal nehezebb is lehet mint azt gondolnád, mint például egy nagy súly emelése közben. A legtöbb ember lélegzés közben gyengén veszi a tüdejébe a levegőt és közben felemeli a vállait. Ez nem jó technika! Mélyen lélegezz és szívd a levegőt a gyomrodba is. A mély levegővétel több oxigént juttat az agyadnak és a testednek, így növeli a teljesítményedet, valamint kevésbé fáradsz el. A gyomorba való levegővétel segít a gyorsabb regenerálódásban a szettek között valamint az edzés után. 

CSINÁLJ ERŐ ÉS SEBESSÉGEDZÉSEKET

Ha keményen edzel, előbb utóbb elérsz arra a pontra ahol más edzésmódokat is be kell építened az edzésedbe hogy tovább haladhass. Ezek lehetnek sebességedzések, piramis szettek, vagy kudarcképzések is. Akár megtanulhatod az olimpián is hivatalos súlyemelő technikákat, ezek erősebbé és robbanékonyabbá tehetnek. Fontos kijelenteni, hogy ezek haladó szintű gyakorlatok, kezdőknek nem ajánlottak. 

SZEMED TARTSD A HOSSZÚTÁVÚ CÉLJAIDON

Mindenki azonnali eredményekre vár a konditeremben. Sajnos, hogy lásd a munkád eredményeit ahhoz idő kell főleg ha izomnövelésről vagy erősítésről van szó. Persze az edzésterved elején gyorsan akár hetente fogod tudni növelni a súlyokat de ez fél év után le fog lassulni. Szimplán nem fogsz tudni olyan ütemben erősödni. De ez teljesen normális nem kell meglepődni. Lesznek olyan napok amikor nem bírod el a súlyokat amikkel előzőnap edzettél és lesznek olyanok amikor a személyes rekordjaidat fogod döntögetni. Ne riasszon el egy kis hullámvölgy! Tartsd a hosszútávú célokat szem előtt. Egyél jót dolgozz sokat és látni fogod az eredményt.

BLADE SPORT – THE POWER IS YOURS –